Uzroci Pregrijavanja Motora

Uzroci Pregrijavanja Motora
Uzroci Pregrijavanja Motora

Video: Uzroci Pregrijavanja Motora

Video: Uzroci Pregrijavanja Motora
Video: Losi zvukovi u automobilu koje svaki vozac mora prepoznati 2024, Septembar
Anonim

Tokom rada automobila potrebno je redovno nadzirati temperaturu motora. Vrlo je važno da se motor ne pregrije, jer to dovodi do neugodnih posljedica. Ponekad je potrebno izvršiti generalni remont motora ili ga promijeniti. Koji su razlozi pregrijavanja motora?

Uzroci pregrijavanja motora
Uzroci pregrijavanja motora

Ako je instaliran električni ventilator, ako se motor pregrije, prvo ga treba provjeriti. Prvo trebate provjeriti da li je osigurač pregorio i po potrebi ga zamijeniti. Ako ovo ne pomogne, dalje trebate pregledati temperaturni senzor. Odvojimo žice od senzora i spojimo ih izravno na bateriju, ako ventilator radi, onda je senzor neispravan, jer motor nije prisilno hlađen.

Slika
Slika

Također se preporučuje provjera releja ventilatora. Dovoljno je očistiti kontakte i ponovo ih povezati. Ako to ne uspije, tada je potrebno provjeriti da li se ventilator uopće napaja. Postoji mogućnost da je motor ventilatora neispravan. U tom slučaju morat ćete otići do servisne stanice i trebat ćete se stalno zaustavljati kako biste ohladili motor.

Još jedan popularan problem je što termostat ne radi. To se može ispraviti samo zamjenom novom. Nije teško provjeriti - ako je motor vruć, a hladnjak hladan, tada termostat nije radio.

Slika
Slika

Kad se motor pregrije, ne možete ga odmah ugasiti, a kamoli politi hladnom vodom! Samo trebate otvoriti haubu. Kada vrući metal dođe u kontakt s vodom, dolazi do pada temperature, što je posljedica pojave pukotina. Zbog takvih sitnica ovisi život motora. Zbog toga je potrebno pravovremeno nadgledati i zamijeniti neispravne dijelove kako to ne bi dovelo do potpune zamjene motora.

Preporučuje se: