Kako Se Prolazi Brzina

Sadržaj:

Kako Se Prolazi Brzina
Kako Se Prolazi Brzina

Video: Kako Se Prolazi Brzina

Video: Kako Se Prolazi Brzina
Video: Greške s menjačem koje nas skupo koštaju 2024, Jun
Anonim

U velikim gradovima ima puno naleta na brzinu, pa se vozači moraju redovno nositi s njima. Međutim, čak i oni koji voze duže od jedne godine ne znaju uvijek kako pravilno prevladati ovu prepreku.

Kako se prolazi brzina
Kako se prolazi brzina

Instrukcije

Korak 1

Zapamtite jedno jednostavno pravilo: neravnine se nikada ne smiju voziti dok pritiskate papučicu kočnice. Ovo se odnosi ne samo na neravnine: pravilo se odnosi i na tramvajske i željezničke pruge, velike neravnine i neravnine na cestama itd. Činjenica je da se prilikom kočenja opruge ovjesa naglo stlačuju, a opterećenje ovjesa povećava. Ako pokušavate zaustaviti brzinu, ovjes vašeg automobila bit će snažno pogođen uz normalno opterećenje. Ako se to dogodi samo nekoliko puta, neće se dogoditi ništa strašno, ali oni vozači koji su navikli kočiti na neravninama moraju prilično brzo promijeniti ovjes.

Korak 2

Kad ugledate brzinu koja se nalazi na znatnoj udaljenosti od vašeg automobila, usporite i nakon približavanja prepreci otpustite papučicu kočnice. Ako redovno vozite istim ulicama, brzo ćete zapamtiti mjesto naleta na brzinu i usput ćete usput usporavati kad im se približite. Kad se nađete u nepoznatom području, budite oprezni, pokušajte na vrijeme uočiti prepreku. To je posebno tačno kada morate putovati noću, po magli ili kiši.

Korak 3

Ako se dogodi da niste na vrijeme primijetili nalet na brzinu i već mu se približavate - pokušajte barem malo usporiti, ali obavezno otpustite kočnice čim se približite prepreci. Prvo, prejako kočenje može dovesti do nesreće: vozač koji vas prati možda neće imati vremena za reakciju. Posebno je opasno takve manevre raditi zimi kada se zaustavni put povećava. Drugo, mnogo manje štete će biti nanijeto na ovjesu ako velikom brzinom prođete prepreku nego ako pokušate što jače pritisnuti papučicu kočnice.

Korak 4

Ako je moguće, brzinom se ne smije voziti ravno, već pod kutom kako bi se opterećenje ovjesa smanjilo na minimum. Naravno, takav manevar nije uvijek moguć, pa je ovo samo preporuka, ali ne i vodič za akciju.

Preporučuje se: